Objavio/la / petak, 15. srpnja 2016.

Time4Me loves TRIBUNJ

Ako me pratite na instagramu, onda ste sigurno vidjeli fotkice iz prekrasnog Tribunja (a bit će ih još :D). E, danas ću vam reći nešto o tom i više nego zanimljivom mjestu.



Tribunj je jedna od najmlađih općina u Hrvatskoj, a smjestio se u srcu obale Šibensko-kninske županije (između Vodica i Murtera). Mjesto je podijeljeno na novi/urbani dio i poluotočić (mi ga zovemo otočić jer je sa svih strana okružen morem, a s kopnom ga spaja samo mostić), koji je povijesna jezgra mjesta.


U urbanom dijelu Tribunja možete pronaći sve što vam je potrebno za život (dućani, kiosk, tržnica i sl.), dok na otočiću skoro pa i nema prometa (ljeti je promet dozvoljen samo stanarima i vozilima dostave); naći ćete par ugostiteljskih objekata (koji uključuju kavu prvi red do mora ili ako vam je draže mogu vam je poslužiti na vašoj jahti/jedrilici) i zgradu Općine, ured Turističke zajednice, poštu, župni ured te kulturni dom. Drugim riječima, ako tražte odmor od gradske buke, tramvaja ili nečeg trećeg - ovaj je otočić savršeno mjesto za odmor.


Godinama sam ljeta provodila u rodome gradu - Novalji, ali kada sam prvi puta došla u Tribunj, preporodila sam se. Ovdje "vlada" drugačija vrsta turizma (o Novalji ću nekom drugom prilikom); miran odmor za obitelji ili mlade željne dobrog punjenja baterija. 
Dok ovo pišem, pogled mi cijelo vrijeme bježi kroz prozor, a seže od marine Tribunj preko Šibenika pa sve do brda i vjetrenjača iznad Splita. Vjerujete mi na riječ kad vam kažem da se jako teško koncentriram i suzdržavam da ne odem van :D.


No vratimo se na Tribunj, otočić je prepun kamenih kuća i uskih uličica (prvu godinu su mi bile pravi labirint, ali sada se odlično snalazim) koje vode na "sveta tri mjesta" - na kavu u Nauticu (to je ono prvi red do mora), preko mosta (kad vam nešto treba iz dućana) ili doma (nakon cjelodnevog landranja po kavama, kupanju ispred kuće ili na otočićima nasuprot Tribunja, istraživanja uličica i sličnih "turističkih" aktivnosti).


Tribunj je možda najpoznatiji po tradicionalnim magarećim trkama, koje se održavaju 01.08. svake godine (od 1957.g.), a na kojima pravo sudjelovanja imaju isključivo Tribunjci. Tu je večer Tribunj prepun posjetitelja, ali i domaćih ljudi, koji se zabavljaju do kasnih sati. Te su utrke stvarno zabavne i možete se nasmijati do suza kad gledate "borbu" s neposlušnim magarcem :D. Nakon trke slijedi fešta - uživanje uz iće i piće te živu glazbu.


Sa brda sv. Nikole pogled puca na Tribunj i njegove susjedne otočiće, NP Kornate i dio šibenske rivijere. Na samom brdu možete pogledati crkvu svetog Nikole i staro groblje, a dok se penjete na brdo prolazite kroz postaje križnoga puta. 


Ostavljam vas da uživate u fotkicama, a bit će i još postova o Tribunju.

*****
Šaljem vam slanu Tribunjsku pusu :*


*naslovna fotografija-izvor: tz-tribunj.hr
**više info o Tribunju ovdje
Tags : , , , , , , , , , ,

2 komentara:

  1. triput sam ljetovala u Tribunju i moram se složiti da je predivan i ima svoje čari, ali baš kako si napisala za obitelji i za mlade koji su željni odmora i punjenja baterija.. nikako za one koje su željni nekog provoda. Meni je bilo lijepo, ali triput je dosta! :D hehehe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na komentaru :) Drago mi je da ti je bilo lijepo u Tribunju :)
      Ma da, za provod skočiš u Vodice i onda nazad na odmor u Tribunj :D, ali bude i u Tribunju provoda - samo treba doć u "pravo vrijeme" :)))

      Izbriši