Objavio/la / ponedjeljak, 11. travnja 2022.

DIY USKRŠNJA AKTIVNOST S DJECOM - 4. DIO

Kamenčići i kartice za pričanje priče o Uskrsu

Ovo je idealna aktivnost za malo stariju djecu. Uz pomoć kamenčića sa simbolima te kartica s citatima iz Biblije zajedno se prisjetite cijelog Isusovog puta kroz Veliki tjedan pa sve do Uskrsa. 

Za ovu kreativnu aktivnost potrebno vam je 14 kamenčića (oblutak je idealan), škare, flomasteri ili markeri u raznim bojama te tvrđi papir i jedna mala vrećica u koju ćete kasnije pospremiti kamenčiće.



Tvrđi papir izrežite na 14 jednakih dijelova tako da dobijete “kartice”. Na svaku karticu napišite jedan dio iz Biblije (tekstove pronađite na kraju posta). 

Na svaki kamenčić nacrtajte jedan od 14 motiva. Pazite da vam kamenčići ne dođu u doticaj s vodom - boja će se razliti pa ćete morati ponovo crtati. Nisam probala, ali možda bi preko crteža bilo dobro staviti sloj prozirnog laka za nokte pa ste onda bez brige duže vrijeme.


S djecom čitajte ulomke iz Biblije koji pišu na karticama te im onda pridružite odgovarajući kamenčić. Mislim da je ovo izvrstan način da ih zainteresirate za priču o Uskrsu. P.S. Istu stvar (s drugim motivima i tekstovima) možete napraviti za Božić. 


Motivi za kamenčiće:
-magarac
-palmina grana
-novčići
-kalež
-molitvene ruke
-bič
-kruna od trnja
-čavli
-kockice
-križ
-koplje
-laneno platno
-Isusov grob/kamen
-oblak/anđeo


Tekstovi za kartice:

(Matej 21, 1-11) Magarac🐴
"Kad se približiše Jeruzalemu te dođoše u Betfagu, na Maslinskoj gori, posla Isus dvojicu učenika govoreći: 'Pođite u selo pred vama i odmah ćete naći privezanu magaricu i uz nju magare. Odriješite ih i dovedite k meni. Ako vam tko što rekne, recite: `Gospodinu trebaju`, i odmah će ih pustiti'. To se dogodi da se ispuni što je rečeno po proroku: Recite kćeri Sionskoj: Evo kralj ti tvoj dolazi, krotak, jašuć na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu. Učenici odu i učine kako im naredi Isus. Dovedu magaricu i magare te stave na njih haljine i Isus uzjaha na njih.
Silan svijet prostrije svoje haljine po putu, a drugi rezahu grane sa stabala i sterahu ih po putu. Mnoštvo pak pred njim i za njim klicaše: 'Hosana Sinu Davidovu! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visinama!' Kad uđe u Jeruzalem, uskomešao se sav grad i govorio: 'Tko je ovaj?' A mnoštvo odgovaraše: 'To je Prorok, Isus iz Nazareta galilejskoga'."

(Ivan 12, 12-13) Palmine grančice 🌴🌿
"Kad je sutradan silan svijet koji dođe na Blagdan čuo da Isus dolazi u Jeruzalem, uze palmove grančice i iziđe mu u susret. Vikahu: 'Hosana! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Kralj Izraelov'."

(Matej 26, 14-16) Novčići 💰
"Tada jedan od dvanaestorice, zvan Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: 'Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.' A oni mu odmjeriše trideset srebrnjaka. Otada je tražio priliku da ga preda."

(Matej 26, 27-29) Kalež 🏆🍷
"I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: 'Pijte iz nje svi! Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha. A kažem vam: ne, neću od sada piti od ovog roda trsova do onoga dana kad ću ga - novoga - s vama piti u kraljevstvu Oca svojega'."

(Marko 14, 32-36) Molitvene ruke 🙏🏼
"I dođu u predio imenom Getsemani. I kaže Isus svojim učenicima: 'Sjednite ovdje dok se ne pomolim.' I povede sa sobom Petra, Jakova i Ivana. Spopade ga užas i tjeskoba pa im reče: 'Duša mi je nasmrt žalosna! Ostanite ovdje i bdijte' Ode malo dalje i rušeći se na zemlju molio je da ga, ako je moguće, mimoiđe ovaj čas. Govoraše: 'Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti'!"

(Matej 27, 26) Bič 📿⛓
"Tada im pusti Barabu, a Isusa, izbičevana, preda da se razapne."

(Matej 27, 28-29) Kruna od trnja 👑
"Svukoše ga pa zaogrnuše skrletnim plaštem. Spletoše zatim vijenac od trnja i staviše mu na glavu, a tako i trsku u desnicu. Prigibajući pred njim koljena, izrugivahu ga: 'Zdravo, kralju židovski'!"

(Matej 27, 32) Križ ✝️
"Izlazeći nađu nekoga čovjeka Cirenca, imenom Šimuna, i prisile ga da mu ponese križ."

(Ivan 19, 16-22) Čavli📌🔨
"Tada im ga preda da se razapne. Uzeše dakle Isusa. I noseći svoj križ, iziđe on na mjesto zvano Lubanjsko, hebrejski Golgota. Ondje ga razapeše, a s njim i drugu dvojicu, s jedne i druge strane, a Isusa u sredini. A napisa Pilat i natpis te ga postavi na križ. Bilo je napisano: 'Isus Nazarećanin, kralj židovski.' Taj su natpis čitali mnogi Židovi jer mjesto gdje je Isus bio raspet bijaše blizu grada, a bilo je napisano hebrejski, latinski i grčki. Nato glavari svećenički rekoše Pilatu: 'Nemoj pisati: `Kralj židovski`, nego da je on rekao: `Kralj sam židovski.`' Pilat odgovori: 'Što napisah, napisah'!"

(Matej 27, 35-37) Kocke 🎲🎲
"A pošto ga razapeše, razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocku. I sjedeći ondje, čuvahu ga. I staviše mu ponad glave krivicu napisanu: 'Ovo je Isus, kralj židovski'."

(Ivan 19, 33-34) Koplje 🗡
"Kada dođoše do Isusa i vidješe da je već umro, ne prebiše mu golijeni, nego mu jedan od vojnika kopljem probode bok i odmah poteče krv i voda."

(Matej 27, 57-60) Laneno platno🧺🧶
"Uvečer dođe neki bogat čovjek iz Arimateje, imenom Josip, koji i sam bijaše učenik Isusov. On pristupi Pilatu i zaiska tijelo Isusovo. Tada Pilat zapovjedi da mu se dadne. Josip uze tijelo, povi ga u čisto platno i položi u svoj novi grob koji bijaše isklesao u stijeni. Dokotrlja velik kamen na grobna vrata i otiđe."

(Matej 27, 65-66) Kamen na grobu🪨⚰️
"Reče im Pilat: 'Imate stražu! Idite i osigurajte kako znate!' Nato oni odu i osiguraju grob: zapečate kamen i postave stražu."

(Matej 28, 5-7) Anđeo/oblak 😇🌩
"A anđeo progovori ženama: 'Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Evo, rekoh vam'."


Nadam se da su vas ove DIY aktivnosti koje sam predstavila kroz proteklih par dana inspirirale te da ćete sa svojom djecom uživati u kvalitetno provedenom vremenu. Želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs!
Tags : , , , , , , ,

Nema komentara:

Objavi komentar