Objavio/la / ponedjeljak, 6. lipnja 2022.

ŠTRIK BUTIK


ISTARSKI BUVLJAK KOJI NUDI ODLIČNE KOMADE PO SUPER CIJENAMA

Koncepti second hand trgovina i buvljaka dobro su poznati modnim znalcima, a u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući društvenim mrežama i fashion influencericama te podizanju svijesti o održivoj modi i fast fashionu, ponovo su u središtu pozornosti. 

Foto: Tedi Korodi

Tu na scenu dolazi i Štrik butik – second hand & vintage buvljak, koji je nastao je 2020. godine po uzoru na mnoge druge buvljake koji se održavaju kako diljem Lijepe Naše, tako i u ostatku svijeta. Buvljak se organizira jednom mjesečno na terasi Circola – Zajednici Talijana u Puli, a glavna organizatorica je Kristina Pavić Višković, zaljubljenica u modu, ali i dobre cijene.

Ideja o organizaciji buvljaka rodila se tako što sam ranije uvijek rado posjećivala buvljake koji su se povremeno održavali u Puli, no niti jedan se nije održavao u kontinuitetu. Primijetila sam kako je uvijek bio velik odaziv posjetitelja i izlagača na takvim događanjima. U razgovoru s prijateljima – također zaljubljenicima u second hand odjeću – shvatila sam kako su željni da se češće održavaju. Stoga sam odlučila probati organizirati buvljak na lokaciji koja je u centru grada, u subotnjem jutarnjem terminu, koji odgovara najvećem broju ljudi, što je ispao pun pogodak, priča nam Kristina.

Foto: Tedi Korodi

Već je prvi održani buvljak, u srpnju 2020. godine, pokazao da su građani i više nego zainteresirani za ovakav tip događanja -  buvljak je prošao iznad svih očekivanja. Puno posjetitelja je već tada rezerviralo svoje mjesto za izlaganje na idućem Štrik Butiku.

Foto: Marijana Banko

Dobivala sam pohvale kako od onih koji su upoznati s kupnjom second hand odjeće, tako i od onih koji su prvi puta prisustvovali takvom buvljaku. To mi je dalo vjetar u leđa, te je Štrik butik nastavio sa svojim djelovanjem jednom mjesečno, dodaje Kristina.  

Višemjesečna pauza dogodila se za vrijeme ograničenja okupljanja uslijed pandemije koronavirusa, no u travnju ove godine nastavili smo s održavanjem te se nadamo da će tako i ostati, optimistična je Kristina.

Kupnjom second hand odjeće podržava se održiva moda, razvija se ekološka svijest, te se tako smanjuje potrošnja resursa, zagađenje voda i kemijsko zagađenje koje je usko povezano s metodama proizvodnje u modnoj industriji. 

Foto:Tedi Korodi

Na second hand buvljaku mogu se pronaći unikatni modni komadi koji se ne mogu kupiti u buticima s novom garderobom. Prodaje se odjeća, obuća, modni dodaci koji su očuvani i brendirani i to sve po puno pristupačnijim cijenama. Često se mogu vidjeti sretni kupci koji “upecaju” neki dobar komad po vrlo povoljnim cijenama i time se hvale drugima, što je upravo čar buvljaka. Također, osim same kupovine, na buvljaku, neovisno o vremenskim (ne)prilikama, uvijek vlada ugodna atmosfera, ljudi se vole doći podružiti uz piće i dobru glazbu, zadovoljno nam komentira Kristina.

Foto:Tedi Korodi

Foto: Marijana Banko

KAKO SE PRIJAVITI?

Izlagači se prijavljuju putem društvenih mreža Štrik butika (Facebooka ili Instagrama) ili na mail: strikbutik20@gmail.com. Broj izlagača je ograničen zbog prostornog kapaciteta, tako da postoji lista čekanja za one koji ne stignu izlagati taj mjesec. 

Izlagačima su na raspolaganju stolovi kafića Café bar Circolo17 s kojima organizatori surađuju pri organizaciji buvljaka, a od izlagača se traži da sami donesu svoje pokretne vješalice.

Foto:Tedi Korodi


Foto:Tedi Korodi




*Naslovna fotografija: Tedi Korodi
Tags : , , , , , ,

Nema komentara:

Objavi komentar