Objavio/la / petak, 2. prosinca 2022.

PANTONE BOJA ZA 2023. GODINU

INSTITUT ZA BOJE PANTONE IZABRAO NOVU BOJU KOJA ĆE OBILJEŽITI GODINU PRED NAMA

Viva Magenta 18-1750, snažna nijansa crvene, nova je Pantone boja za 2023. godinu. Odvažna, moćna, odmjerena i pozitivna, samo su neki od epiteta s kojima bih opisala ovu predivnu nijansu crvene. Viva magenta odiše snagom i poletom, a svoje korijenje vuče iz prirode. Pantone ju pak opisuje kao hrabru i neustrašivu, kao boju koja predstavlja novi izvor snage te promovira optimistično slavlje.


“U ovo doba tehnologije nastojimo crpiti inspiraciju iz prirode i onoga što je stvarno. PANTONE 18-1750 Viva Magenta potječe iz obitelji crvenih, a inspirirana je crvenom bojom košenile, jednom od najdragocjenijih boja iz obitelji prirodnih boja, kao i jednom od najjačih i najsjajnijih boja koje svijet poznaje.” - riječi su to izvršne direktorice Instituta Pantone, Leatrice Eiseman.


Jeste li ikad čuli za košenila?
Prema hrvatskoj enciklopediji, košenil ili košenilska uš je “kukac iz reda polukrilaca (Hemiptera), por. crvaca (Coccoidae). Podrijetlom je iz Meksika, a prenesen je i u druge tople krajeve (Kanarski otoci, Alžir, Java). Od osušenih tijela ženki dobiva se karminska boja košenila, koja služi za proizvodnju karmina i karminske kiseline; prije se upotrebljavala za bojenje vunenih i svilenih tkanina.” Karmin je prirodno crveno bojilo koje se dobiva od osušenih ženki košenila, a otopina karmina upotrebljava se za bojenje kromosoma u histologiji, namirnica i kozmetičkih proizvoda.

Jeste li znali? 
Potrebno je gotovo 70 000 kukaca košenila da bi se napravilo približno pola kilograma crvenog pigmenta. Stoga je kroz povijest ta boja (košenil crvena) bila od velikog gospodarskog značaja kao jedna od najskupljih svjetskih boja, ali i simbol bogatstva te visokog društvenog statusa. Primjerice, ta je boja omogućila španjolskoj kruni da financira svoje carstvo gotovo dva stoljeća. 
Uzevši u obzir gore navedeno, možemo reći kako je Pantone boja 2023. godine izuzetno zanimljiva kao prekrasna nijansa crvene, ali i zbog svoje pozadine. 


Ako se pitate zašto se u svijetu priča o Pantone boji godine i kakve ona ima veze s bilo čime, možda će vas zainteresirati podatak da je sve krenulo od toga što je Institut Pantone 1999. godine kreirao edukativni program “Pantone Color of the Year”, čiji je cilj bio potaknuti dizajnersku zajednicu i sve entuzijaste koji se bave bojama na razgovor o bojama. Pantone je želio usmjeriti pozornost na odnos boje i kulture te istaknuti svojoj publici kako se ono što se događa u našoj globalnoj kulturi izražava i odražava kroz jezik boja. To je jedan od glavnih razloga zašto se svake godine ljudi diljem svijeta raduju i željno iščekuju objavu Pantone boje godine.


Kao i uvijek, više informacija o Pantone boji za narednu godinu, kao i o samom Institutu Pantone možete saznati ovdje.


*Fotografije: www.pantone.com
Tags :

Nema komentara:

Objavi komentar