Objavio/la / petak, 3. ožujka 2023.

BOTANIČKI VRT DANAS PONOVO OTVORIO VRATA

STARI KAMENJAR DOSTUPAN ZA JAVNOST PO PRVI PUT U 100 GODINA

Nakon zimske stanke, Botanički vrt PMF-a u petak, 3. ožujka u 9 sati, ponovo je otvorio vrata za posjetitelje, koje će dočekati i pokoje iznenađenje. 

Od ove godine, prvi put u više od sto godina, možete prošetati Alpinumom – najstarijom kamenjarom u Vrtu, koju je 1889. dizajnirao utemeljitelj, profesor Antun Heinz. Ova kamenjara pripada izvornom nacrtu Vrta iz doba njegova osnutka, dok su ostale podizane nakon Prvog i Drugog svjetskog rata. 

Također, južni dio Sistematskog polja dobiva novo lice. Oko gredica se postavljaju kameni rubnjaci od istarskog vapnenca, koji nisu fiksni pa će se gredice po potrebi moći preoblikovati. 

U jugozapadnom dijelu Vrta u pripremi je otvaranje još jedne kamenjare – Submediteranske fitogeografske skupine. Ova prostrana i niska kamenjara, građena između 1963. i 1965. godine, nikada nije bila dostupna za javnost, no prošle je godine krenula prva faza uređenja staza za šetače.

U Vrtu pripremaju još neka iznenađenja, ali ostavit ćemo vama da ih otkrijete prilikom posjete. :)

ŠTO SVE MOŽETE VIDJETI U BOTANIČKOM VRTU?
Proljetnice su se i ove godine požurile zbog tople zime. Tepisi šafrana i visibaba prekrivaju čitav Vrt, a tu su još i jaglaci, drijemovci, procjepak, šupaljke...
Nakon njih uživat ćete u valu šumarica i kockavica, a već se naziru i ušiljeni vrhovi listova tisuća posađenih tulipana i sunovrata, fascinantnih kultivara kakvi u Zagrebu još nisu viđeni. 
U travnju i svibnju uživat ćete u rascvjetalim granama magnolija, trešanja, šljiva i jabuka, ali i nekih rijetkih stabala poput golubovaca (davidija). 
Potom slijedi Doba perunika: pet stotina novih i već dobro poznatih kultivara cvjetat će za vas, među kojima su po prvi puta i originalni križanci iz Vrta.

RADNO VRIJEME
Radno vrijeme u ožujku bit će ponedjeljkom i utorkom od 9.00 do 14.30, a od srijede do nedjelje od 9.00 do 16.00 (do sumraka). Već u travnju produljujemo radno vrijeme do 19.00.

ULAZNICE
Jednokratna ulaznica vrijedi do trenutka napuštanja Vrta, nije prenosiva.
Redovita: 2 EUR (15,07 HRK*)
Učenička, studentska i umirovljenička: 1 EUR(7,53 EUR*)

Mjesečna redovita: 30 EUR (226,04 HRK)
Sezonska redovita: 60 EUR (452,07 HRK)

Mjesečna učenička/studentska/umirovljenička: 15 EUR (113,02 HRK)
Sezonska učenička/studentska/umirovljenička: 30 EUR (226,04 HRK)
*1 EUR =7,53450 HRK

Tijekom školske godine ponedjeljkom i utorkom ulaz je BESPLATAN







*Izvor: Botanički vrt 
Tags : , , ,

Nema komentara:

Objavi komentar